Almás-mákos sütemény laktózmentesen, hozzáadott cukor nélkül

Almás-mákos sütemény laktózmentesen, hozzáadott cukor nélkül

Gyors, kevert almás-mákos, a máktej készítésekor a szűrőzsákban maradó mákrost felhasználásával, de természetesen elkészíthető darált mákkal is. Egy must alapú, őszi gyümölcsragut készítettem mellé fügével, szilvával, szőlővel, és leheletnyi étcsokoládéval tettem izgalmasabbá. Tejtermék és hozzáadott cukor nem került az alapanyag listára a tudatos táplálkozás jegyében. Az almás-mákos extra szaftosra sült, a ragu igazi gyümölcsözön. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

az almás-mákos süteményhez:

500 g alma
150 g liszt
150 g eritrit
320 g mákrost, ami a máktej készítése során maradt (helyettesíthető datált mákkal)
2 db tojás
270 g must
1 db citrom
1,5 g fahéj
10 g sütőpor

a gyümölcsös raguhoz:

300 g szilva
300 g füge
300 g szőlő
200 g must (rostos)
20 g étcsokoládé
keményítő MENNYI???

Elkészítése:

Elkészítem a mákos-almást. Kicsumázom az almákat, és héjastól lereszelem azokat a nagyobb lukú sajtreszelővel.

Kevés citromlét öntök rá.

Egy keverőtálba teszem a mákot, a lisztet, a sütőport, az eritritet, a fahéjat, a tojásokat.

A reszelt citromhéj is bele kerül.

Beleöntöm a mustot.

Hozzáadom a reszelt almát is.

Alaposan összeforgatom.

Egy közepesen mély tepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral.

Beleöntöm a mákos masszát.

Habkártyával szépen elkenem. 190 fokon, statikus sütési módban, 50 perc alatt megsütöm.

Íme az aranybarnára sült finomság.

Elkészítem a gyümölcsragumat. Megtisztítom, előkészítem a gyümölcsöket.

A mustot egy serpenyőbe öntöm és felforralom.

Beledobom a csokoládét.

Beleforralom a gyümölcsöket. Elég, ha egyet rottyan, nem jó ha szét van főve.

Egy kevés görög bazsalikom levélkét hajítok bele.

A keményítőt egy kevés vízzel elkeverem és beleforralom.

A mákos süteményt egyforma szeletekre vágom.

Már tálalhatok is, alulra kerül a mákos süti, féloldalasan bevonom a raguval.

Görög bazsalikom levélkével és madársóska virággal díszítem. Az almás-mákos remegősen lágy, a ragu gyümölcsösen illatozik, benne a szőlőszem kipukkan az ember szájában, a csoki a háttérben dereng. Mmmmmmm……

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük