Csatlakoztunk mi is a Felelős Gasztrohős Halathon kampányához, ezzel mi is hozzájárulunk a hazai halak népszerűsítéséhez, szegényekre rá is fér egy kis hype, hiszen európai szinten a legkevesebb halat fogyasztjuk kis hazánkban.
A busáról itt találtok bővebb információt.
Hozzávalók:
A halhoz:
2 szelet busa filé
3 gerezd fokhagyma
tej
A körethez:
2 db fehér spárga
2 db zöld spárga
20 g + 10 g vaj
25 g liszt
200 g a halhoz felhasznált tejből
10 g mustár
20 g + 25 g trappista sajt
2 db tojássárgája
50 g olívaolaj
só
bors
kevés szerecsendió
A tálaláshoz:
kaporhajtás
céklahajtás
vizitorma hajtás
Elkészítése:
A busa filéket egyforma darabokra vágom.
Durvára vágott fokhagymával szórom meg.
Annyi tejet öntök rá, hogy ellepje. Egy napig állni hagyom a hűtőszekrényben.
A besamel elkészítéséhez megolvasztom a vajat, én szeretem, ha a vaj tejcukor tartalma enyhén karamellizálódik.
Beleszórom a lisztet, kicsit pirítom, felöntöm a tejjel, majd beleteszem a mustárt.
Sózom, borsozom.
A szerecsendióból reszelek bele egy keveset.
Beleszórom a reszelt sajtot, homogénre keverem. Ezzel a besamel elkészült.
A busát kiveszem a tejből, a fokhagyma darabokat leszedem róluk.
A tejből kiszedett fokhagymára olívaolajat öntök, ezt majd a tepsire teszem, amikor készre sütöm a különböző komponenseket.
A spárgahajtásokat félbevágom és egymás mellé teszem, a szilikonos sütőpapírról könnyedén fel fogom tudni emelni, amint elkészült.
Rászedem a besamelt a spárgára úgy, hogy a rügyek hegye szabadon maradjon.
Két tojássárgát helyezek a besamalre.
Befedem a 25 g reszelt sajttal, és a kilógó spárgarészeket olvasztott vajjal megkenem.
A filéket beirdalom, hogy az apróbb szálkák is ártalmatlanná váljanak.
A spárgaköret mellé teszem a sütőpapírozott tepsire, jó bőven megkenem olvasztott vajjal és meg is sózom.
Mellé teszem a fokhagymát. 230 fokos sütőben negyed óra alatt készre sütöm.
Mindegyik elem egyszerre készül el.
Tálaláskor a fokhagyma a hal tetejére kerül. Mini hajtásokkal díszítettem az ételt.