Kökénylekvár

Kökénylekvár

Egyre többen érdeklődnek a kökény iránt karakteres, savakban és csersavakban gazdag ízvilága, értékes beltartalma miatt. Csupa-csupa antioxidáns. Eddig csak kísérleti jelleggel készítettük, idén szedtünk belőle nagyobb mennyiséget először. Szedése könnyebb mint a csipkebogyóé, mert a kökény igaz hogy szintén elég sűrű növésű, de legalább nem tüskés. 2,25 kg kökényből dolgoztunk, 10 darab 230 g-os töltőtömegű üveg került a kamránkba, közepesen kiadósnak mondható. Jól párosítható marhához, kacsához, libához, vadakhoz, jól használható ragukhoz, süteményekbe, gyümölcsturmixokba vagy egyszerűen vajas kalácsra kenve.

Hozzávalók:

2250 g kökény
600 g víz
500 g cukor
160 g méz
5 g citromsav

Elkészítése:

A csodaszép kökényszemeket megmosom, kiválogatom. Sem ágdarabot, sem levelet, sem hibás vagy megszáradt szemet nem hagyok benne, azonban a kökényszemen lévő apró kis szár eltávolításával nem bajlódom, a lekvár átszűrésekor fent akad majd a magokkal együtt .

Egy kevés vizet adok a kökényhez, és állandó kevergetés mellett felmelegítem.

Egy kevés citromsavat adok hozzá.

Pár perc forralás után rúdmixerrel átpörgetem.

Szitába szedem és átpasszírozom.

Úgy ítéltem meg, hogy ami a passzírozás után fennmaradt a szitán még sok értékes anyagot tartalmaz ezért egy kevés vízzel, 120 másodperc alatt maximális fordulatszámon átturmixoltam.

Ezt is átpasszíroztam a szitán. Ami a szitában maradt az a magvak és a szárak.

Folyamatos keverés mellett felforralom, a forralás hatására távozik a pépesítéssel belekerült levegő, a cukor hozzáadásával tovább élénkül a színe.

A főzés végén adom hozzá a mézet, így tudom a leginkább megőrizni a beltartalmát, az ízeit.

Forralással sterilizált üvegekbe szedem a kész lekvárt. Igyekszem mihamarabb lezárni azokat a kupakokkal. 98 fokos vízfürdőben tartom 45 percen át. Onnan kivéve hagyom kihűlni, és mehet  kamrába a polcra.

Igazán karakteres, savakban, tanninokban gazdag, téli erdőt idéző ez a lekvár. Annak, aki gyűjtötte a termést eszébe jut még, a pirospozsgásan pipiskedés, nyújtózkodva elérés, kacagva káromkodás, amikor kapsz egy tockost a bokortól, vagy amikor egy ág leemeli a fejedről a sapkát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük